You are currently viewing КЕТО И КИНЕЗИОЛОГИЯ С ДИАНА РУСИНОВА

КЕТО И КИНЕЗИОЛОГИЯ С ДИАНА РУСИНОВА

Тук препечатваме интервюто на Диана Русинова публикувано на страницата LCHF-BG, на тема как Кинезиологията помага на избралите да преминат на КЕТО хранителен режим. Диди споделя както лични така и примери от професионалната си практика.

Приятно четене!

Какво харесва тялото ни и какво не от избрания хранителен режим? Зададохме този въпрос на дългогодишния природен лечител Диана Русинова от фирма „Дименга-5“. През последната година тя премина на Кето режим, предизвиквайки интереса ни със своя индивидуален подход в подбора на приеманите храни. Надяваме се, това което ни сподели тя да е интересно и за вас.

LCHF:   Здравей, Диана! Моля те, представи се с няколко думи.

Диана Русинова в приемния си кабинет

Д.Р.:   Здравейте! Казвам се Диана Русинова. В професията ми, наред с медицинското ми образование и стаж, вече близо 30 години се занимавам и с алтернативни лечебни практики като Кинезиология, Хомеопатия, Шуслерова Терапия и Натуропатия и много други. През последните години, на базата на натрупаните знания и опит, в своята практика се концентрирах върху използването на Триъгълника на Здравето, дефиниращ единството на емоционалното, биохимичното и структурното здраве у човека.

LCHF:   Разбрахме, че от известно време и ти си предпочела КЕТО режима в своето хранене. Би ли ни казала как реши да избереш него и какво се случи след като го започна?

Д.Р.:   Разбира се! Всъщност да. През последните години теглото ми започна да нараства все повече и повече и макар да търсех и прилагах различни хранителни режими и спортни практики процеса се задълбочаваше. Притеснението ми нарастваше и дори стигнах до състояние на Депресия и емоционална нестабилност. Преди близо година, лекувайки се при моя учител, световно-известния Кинезиолог, Проф. Олег Сухоруков, който по това време беше гост-лектор на едно наше събитие, му зададох следния въпрос:

„Олег, изчистих от тялото ми от всички външни интоксикации и причинители, но теглото ми не може да се регулира. Какво още трябва да направя?“

Той установи с ММТ (Мануален Мускулен Тест), че причината е в начина ми на хранене и по негово указание, донесох всички продукти от домашния ни хладилник. С методите на Кинезиологията и в частност с ММТ ги тествахме дали са подходящи за мен. Оказа се, че голяма част от храните, с които съм се хранила са били много неблагоприятни за моето здраве. Тогава направихме програма за хранене, включваща продуктите и храните, толерантни за моя хранителен режим, която и започнах да изпълнявам. Ден след ден, килограмите започнаха да намаляват, а тялото ми, структурата ми, физиката ми започнаха да се променят благоприятно и без никакво усилие. Оказа се, че след многогодишно хранене с недобри храни съм блокирала много от функциите в своето тяло. Всъщност този режим е изцяло КЕТО, който се оказа, че помага много за изчистване на телата ни и за правилното функциониране на органите и системите. Резултатът след 8 месеца, без никакви допълнителни двигателни упражнения (тъй като имам известни ограничения в тази област) е, че теглото ми се намали с 25 килограма!

LCHF:   Един момент! Как така с методите на Кинезиологията могат да се определят дали една храна е подходяща или не?!

Д.Р.:   Кинезиологията, обединява в себе си древни китайски практики, науката за енергийните меридиани и акупунктурата. Чрез мануален мускулен тест (ММТ) на различни мускули се диагностицира дали дадена система или орган от тялото е в своя баланс или не. По този начин, в един своеобразен разговор с тялото ни, то може също да ни „разкрие“, коя храна би била добра за нашия баланс и коя не.

Диана тества пациент за евентуалната вреда от бира, …

мобилен телефон, …

… червено вино,

LCHF:   Това същото ли е като известния кръвен и Вега Тест, при който се определят подходящите за индивида хранителни продукти?

Д.Р.:   И да и не. При нас няма инвазивни практики. Не се налага да вземаме кръв или притесняваме пациента по друг начин, а и не е така скъпо. В същото време, резултатите от Кинезиологичния Тест се припокриват с Вега теста.

LCHF:   Възможно ли е една храна да е подходяща за един и неподходяща за друг човек?

Д.Р.:   Да! Точно това наблюдавам в своята практика. Например при последния човек, когото консултирах, стана ясно, че свинското месо му е противопоказано, за разлика от телешкото, пилешкото и рибата. Резултатите са строго индивидуални и аз виждам, че с прецизирането по този начин на хранителния ни режим, могат да се постигне много по-добър ефект от прилагането му.

С подходящи техники и материали може да се установи прекомерното наличие на патогенни причинители в организма.

LCHF:   Какво друго се наблюдава в твоята практика, което може да е полезно като информация и за нашите читатели?

Д.Р.:   Смятам, че тук няма нужда да се убеждаваме във вредата от употребатана захар и тестени изделия, но е важно да се знае, че освен до наднормено тегло много често с приема на определени храни се стига и до увеличаване броя на вредни патогени, водещи до разстройства на емоционалното състояние на човека като Тревожност, Напрежение и Потиснатост например. Сами разбирате, че правилно подбраната храна, води до един хармоничен баланс и в нашето емоционално състояние.

LCHF:   Как се отрази този хранителен режим и на теб в личен план?

Д.Р.:   На първо място, освобождавайки се от едни 25 килограма (… досега), аз се чувствам много по-лека, по-бодра и с далеч повече енергия през деня. В същото време, дори повече аз се радвам на подобреното си емоционално състояние. Сега съм много по-спокойна, жизнерадостна, оптимистично настроена и изпълнена с любов към близки и приятели, към живота въобще.

LCHF:   Разкажи ни малко повече за Кинезеологията? В общите представи, това е нещо като Кинезитерапия и се свързва основно с мануални терапии (масажи) с цел избягване или подобряване на някоя травма. А всъщност е много повече.

Д.Р.:   Кинезиологията е наука за развитието на процесите в тялото, за разлика от Кинезитерапията, която най-общо разглежда неговото движение. Използвайки ММТ (Мануалния Мускулен Тест), специалистът по Кинезиология влиза в един своеобразен разговор с тялото в стремежа си да разбере дали има системи или органи в положение на дисбаланс, да разкрие каква е причината за един такъв дисбаланс и какви практики изисква тялото за да се възвърне баланса в органа или системата, респективно в цялото тяло.

LCHF:   Може ли чрез ММТ да се направи релевантно заключение за състоянието на тялото ни дали се нуждае от почивка, възстановяване или пък обратното от натоварвания и спорт?

Д.Р.:   Да, може! Обикновено, след като тялото ни каже коя система не е в своя най-добър баланс, то ни „дава указания“ по кой път да се действа за да се възстанови баланса. Използвайки ММТ, аз разбирам дали човек би имал нужда от почивка или от повече спорт например. Включително може да се разкрие информация за продължителността на подготовката, кои мускулни групи да се тренират, в каква последователност, колко често и за колко време. На практика, възможностите ни в тази посока са неограничени.

Основните процеси в тялото са движението, дишането и приема на течности. Веднага след тях идват правилното хранене и хигиената на мислите ни. През тези процеси и с правилната им комбинация стават и почти всички оздравителни практики в тялото.

LCHF:   Какво е наблюдението ти от практиката: доколко спортуващите (хората, които се движат) и възстановяващите се (които спят добре, медитират, ходят на масаж и т.н.) хора са в по-добро емоционално и физическо здравословно състояние? Ние твърдим, че храната е само една малка част от пъзела, който трябва да подредим за по-добър и здрав живот. 

Д.Р.:   Точно така. Хранителния режим има ключова роля в оздравяването на тялото, но наред с него трябва да вървят и движението и релаксирането (йога, медитация) за да се почувстваме здрави. Тук пак Кинезиологията може да ни помогне да определим правилната комбинация от тези елементи за всеки човек, такава, каквато тялото ни очаква от нас.

LCHF:   Наскоро писахме статия относно вредите от консумацията на алкохол, какво е твоето мнение по-този въпрос? Има ли вариант да се уточни чрез тест, кое от алкохолните съединения носи най-малко вреди конкретно за някой?

Д.Р.:   Консумацията на алкохолни напитки не е най-доброто, което човек може да направи за себе си, но предвид тяхната популярност е трудно да се дистанцираме напълно от тях в ежедневието си. С методите на Кинезиологията, можем поне да определим, кои видове напитки са по-малко или повече неприемливи за човека. Това е строго индивидуално за всеки, но също се влияе и от временното състояние на човек. В смисъл, че в един период от живота си, човек може да има или е поносимост към определен вид алкохол, а в друг период не. Както вече няколко пъти казах, тялото ни знае най-добре в този период какво е или не е добро за нас.

LCHF:   И преди да задам последният си въпрос, би ли ни казала къде могат да те открият нашите читатели (социални профили, кабинет и т.н.)?

Д.Р.:   Да, разбира се! Всеки,който иска може да ми се обади на лични ми телефон – 0887 219192, за да си уговорим лична здравна консултация. Можете да ми пишете и на: оffice@dimenga5.bg, както и да следите новините за нас на www.dimenga5.bgи във ФБ.

LCHF:   Последният ни въпрос е винаги свързан с това, какво искаш да оставиш след себе си – с делото си, с личен пример и въобще?

Д.Р.:   В живота си съм имала много и различни предизвикателства, от много тежки лични моменти до времена изпълнени с голямо щастие. Мислейки в тази перспектива за себе си съм приела, че освен за най-близките ми хора в семейството, аз бих искал да помагам и на всички, които имат нужда от моята помощ и имат желанието да я потърсят. Това е и основната ми мотивация да намирам и изучавам различни медицински науки и практики, които първо изпитвам лично и после споделям с другите. Сърцето и душата са ми най-пълни, когато виждам искрената благодарност у хората, на които съм успяла да помогна да подобрят качеството си на живот, да са по-здрави, по-щастливи и въобще да се радват на живота.

Вашият коментар