You are currently viewing КАКВО е ПРИЛОЖНАТА КИНЕЗИОЛОГИЯ?

КАКВО е ПРИЛОЖНАТА КИНЕЗИОЛОГИЯ?

Приложната Кинезиология (ПК) е изследване за мускулите и науката за тестването и балансирането им с цел възстановяване на равновесието в тялото. Тя е развита от Д-р Джордж Гудхарт, Доктор по Хиропрактика, и негови колеги в САЩ през 60-те години на миналия век. През 1970 г., Д-р Джон Тай отделя някои техники от ПК в книгата си „Докосване за Здраве“ и ги предоставя на масовата аудитория. Приложна Кинезиология означава, че ние прилагаме информацията, която мускулите могат да ни дадат за ума и тялото, за да улесним процеса на лечение. Това е всъщност метод на включване към един от механизмите на тялото за даване на био-информация. Прилага се по един деликатен, не-инвазивен (без игли) метод за лечение и може да е усупешно приложим в теоритично всякакъв вид проблеми.

В допълнение към мускулното балансиране, ние балансираме цялото тяло, използвайки теорията за меридианите, лимфен дренаж, нервно-съдовите точки на задържане, физическа манипулация и освобождаване от емоционалнен стрес.

Телата ни работят на много нива, включително електрическо, емоционално, хранително, физически и духовно. Мускулното тестване се изпозлва за да се установи дали липсва баланс в тялото, тествано в това или други нива. Още повече, мускулното тестване може да се изпозлва и за установяване на най-подходящата терапия за конкретния тестван човек. Това означава, че тествания човек не само ще разбере причината за проблемите си, но и коя програма да следва за да стане отново добре.

Всички сме запознати с традиционната медицина, която клони към лекуването на симптомите на заболяването. Холистичният подход има за цел да открие и лекува основната причина за заболяването, чрез възстановаване баланса на тялото. Един типичен пример: човек с често главоболие вероятно би вземал болкоуспокоителни за глава (често сами избираме какви) и това наистина може да се справи със симптома и главоболието да отмине. В същото време обаче, главоболието може да е било причинено от лош начин на хранене или да е резултат от запек или от много други условия. Това означава, че основния проблем не е лекуван и може да се задълбочи (влоши) с времето и да доведе до по-сериозни симптоми. Това е само един пример как лекуването на симптомите може да не е винаги най-доброто нещо, което можем да направим. Техниките на Приложната Кинезиология могат да се използват в помощ на установяването и лечението на основната причина за неразположението.

Наблюдението и тестването отговора на конкретни мускули може събере огромно количество информация директно от тялото. Това е възможно, защото тялото е като компютър, с необятен запас от знания за неговото състояние. Всичко което правят терапевтите е да получат достъп до това знание!

Източник: Уикипедия

Вашият коментар